vrh dno
Trigger, Decontrolled, Superbutt Raport

Trigger, Decontrolled, Superbutt

Livingroom SKC

07.02.2010.
Poneli su dva ogromna florouscentna svetla i postavili ih oko bubnjeva, svetla su se ugasila i njihovo odsijavanje je načinilo, kako bih to najbolje rekao, uh, porno atmosferu.

Ova subota će ostati zapamćena po jednom od najhladnijih i najsnažnijih košava u Beogradu, vreme je izgledalo kao da će biti smak sveta (neka propadne nije šteta!), ali se tokom dana smirilo...

Verovatno je većina ljudi bila mrzovoljna da izađe do grada i proveri koncertna dešavanja večeras, no to mene nije sprečilo da se iskobeljam iz topline svoga doma i dođem u living room, da bih ispratio tri zanimljiva muzička svata, Trigger koji svira nešto između heavy/hard/goth/alternative rock-a (ovo je jedan od ređih bendova sa domaće scene, koji zaista ne mogu da olako klasifikujem žanrovski, jer sadrže razne elemente pomenutih žanrova) , onda tu su bili i organizatori ovog koncerta Decontrolled (nu metal/metal core) koji su se vratili sa sinoćnjeg nastupa iz Mađarske, poslednji su bili gosti iz Mađarske sa najblesavijim imenom ikada, Superbutt koji najbolje rečeno zvuče na komedijaški bend sa uplivima nu metala, malo death vokala i dosta funky rifova.

Trigger je otvorio koncert, pred maltene praznom salom living room-a, isprva ih je ispratilo jedva 10-tak ljudi...Pošto sam se već nekoliko puta susretao sa bendom i preslušao sam njihov album prvenac Ljubav (2007, PGP RTS) iako ja nisam neki ljubitelj takve svirke, za ovaj nastup im moram skinuti kapu, ljudi su me oduševili!

Zvuk je bio kristalno čist, harmonična melodija gitarskih rifova, ispraćen ritmičnim udarcima bubnjara, i bas gitare koja je po meni mogla da bude malo glasnija, ugođaj je učinio i klavijaturista sa svojim efektima i zvukovima. Naravno vokal sam ostavio za kraj, tačnije pevačicu, bez greške, još bolje zvuči nego na albumu i na tih par nastupa kada sam ih gledao, jedino bih ukazao da se ponašala pomalo "rock star-ovski" ali taman toliko da vam to ne ogadi nastup već naprotiv to je poslužilo da malo oživi atmosferu među malenom publikom. Pesme im nažalost nisam pamtio samo sam uživao u njihovom izvođenju, ipak na kraju mi je za uho zapala heavy (sa malim primesama Black Sabbath-ovskog vajba) obrada Ona se budi od Šarlo Akrobate, verovatno bi se neki fanovi tog kultnog benda pobunili protiv takve izvedbe, ali Trigger su na svoj način odali snažnu poštu Šarlu.

Žalosno je samo što je tako mala količina ljudi ispratila njihov nastup, jer da ovaj bend ostane neprimećen, sa ovako profesionalniom nastupom je veliki greh, zaslužuju više itekako...

Iako su Trigger na kraju najavili Superbutt, posle njih su nastupili Decontrolled. Bend je doživeo promene u sastavu, za kratko vreme su promenili nekoliko bubnjara i skoro ih je napustio klavijaturista, pa nisam znao šta da očekujem od ovih momaka, a nije da se nismo sretali. (2 puta u različitim gradovima)
 

Decontrolled nam je dao jedan gromoglasan zvuk, pun angsta i energije, dešavalo se da se solaže ne čuju, i vokali su zvučali pomalo umorno, verujem da je potonji problem bio zbog putovanja i umora članova posle nastupa u Mađarskoj. Ali sve u svemu bend sada zvuči energičnije i žešće.
Klavijature više nemaju, ali melodije sa istih puštaju preko matrica, moje iskreno mišljenje je da im je mnogo bolje bez njih.Ujedno se može primetiti smena kod vokala, sada clean-ove i pokoji growl pevuši Mr. Metal (gitarista i kompozitor muzike) time olakšavajući pevanje njihovom pevaču Lex-u, i mogu vam reći bez ikakve pretenzije da je ovakva usklađenost između njih dvojice itekako urodila produktivnim i timskim plodovima, nadam se da će se to i čuti na novome albumu koji bi trebao da izađe ove godine... Decontrolled-ov nastup je bio i najispraćeniji jerbo se tada već skupilo oko 40 ljudi, čak su se neki okuražili da priđu bini.

I za kraj su ostali Superbutt kojima je trebalo malo vremena da se nameste na bini. Poneli su dva ogromna florouscentna svetla i postavili ih oko bubnjeva, svetla su se ugasila i njihovo odsijavanje je načinilo, kako bih to najbolje rekao, uh, porno atmosferu. Hvala svevišnjem ali ništa od te atmosfere nije bilo, mada ono što je usledilo nisam mogao da procesiram u moždane vijuge. Pet ljudi izlazi na binu, i kreću da sviraju kao pred 500 ljudi, ali meni ništa nije bilo jasno, tj. šta oni bre to sviraju, jel to nu metal, jel to funk? death metal? parodija? Dame i gospodo ovo je jedan ubojito uvežban komičan metal bend! (Fanfare)

Zvuk im je bio bombona, mada nije me to oduševilo, već samo jedna pojava na bini, a to je bio pevač Superbutt-a. Čovek je ogromna ljudina, k'o od stene odvaljen pride onako ćelav sa brcima i bradom, čak me je podsetio izgledom na bivšeg pevača Scar Symmetry. Njegovi grandiozni pokreti i grimase koje je pravio sve vreme, uspešno su animirale publiku i da se nasmeje pošteno i da zaigra mini kolce ispred bine! Meni je neverovatno da je ovakav bend tri puta bio predgrupa In Flames-ima, dobijao razne nagrade u rođenoj im Mađarskoj, u kojoj su veoma popularni, i da iza sebe imaju 4 izdanja a postoje samo 10 godina, džibuse.Sve mi se nešto čini da je danas lakše biti lakrdijaški bend nego ozbiljan jer takvi bendovi imaju najveći uspeh, Superbutt su čist primer toga...

Suma sumarum, ko voli ovakvu vrstu svirki, a nije došao zeznuo se i to teško jer ko zna kada će sledeći put da bude ovakvo "mešano meso"...

Raportirao: Voivod BG

Pogledaj još...
  • 2678-00.jpg

    Who See @ Bašta KST-a

    28.09.2014.
    Izvedena je većina pesama koje su ljudi prihvatili kao nove hitove i tako dokazali da veliku armiju fanova imaju i ...
  • 2677-00.jpg

    Prti Bee Gee @ Bašta Sava Centra

    16.09.2014.
    Možda nije sve bilo kako je trebalo, možda se očekivalo više (i pubilke, a i od organizatora) ali ekipa Illegal ...
  • 2676-00.jpg

    THCF - Koncert u Barutani

    01.09.2014.
    THCF je još jednom pokazao koliko mogu da naprave dobar i kvalitetan šou i da imaju publike koja je uvek ...
Komentari
gost_Vlaja - 10.02.2010. 11:59 h
"Bog te maz'o", najispraćeniji pred 40 ljudi.
Šta se dešava sa tim gradom uopšte?

Ime:
Gost_
Komentar:
 :)  :D  :lol:  :(  ;)  :grrr:  :P  :hm:  :o
Prekucaj broj sa slike:

Registracija