vrh dno

BLUZ - muzika opstanka (deo knjige u pripremi)

Autor: Psiho021
22.02.2011. 15:54 h
Predgovor autora


K
oračajući putem odrastanja shvatio sam da je ova muzička forma i svojevrsna životna filozfija ono što se kao mahovina lepi na svaki izraz moje duše. Početak je bio više stidljiv i onako istraživački, ali svaki dalji korak činio je sve sigurnijim moja nastojanja da pokušam pokucati na vrata kuće zvane Bluz.
Verovatno sam tek prošao pored bacivši poneki radoznali pogled u dvorište ove velike familije.
Bluz jeste došao kao osveženje u moj život i mislim da nije mogao odabrati bolji trenutak, jer mislim da sam emotivno i mentalno bio spreman za njegov prvi udar...Ko preživi pričaće - neko bi rekao...Pa, evo, ja govorim, to jest pišem...

Ovaj tekst o bluzu predstavlja samo jedan pokušaj da sebi i ostalim sličnim entuzijastima na jednom mestu grubo skiciram taj vrh ledenog brega na koji sam naleteo...

...da pređemo na temu...

Nastanak ovog svojevrsnog muzičkog žanra, a i životne filozofije – stava, predstavlja put isprepleten mrežom fikcije (sa karakteristikama mita) i realnosti.
Svoj pečat na proučavanje ovog momenta i puta su ostavila mnoga poznata i nepoznata autorska imena diljem planete.

Evo kratke skice iliti šlagvorta pre početka:
Bluz je evoluirao od vokalne muzike i oralne tradicije Afroameričkih robova i ruralnih crnaca u raznovrsnost stilova i podžanrova, sa regionalnim varijacijama u okviru SAD-a, a kasnije i u Evropi i u Africi.
Koreni ove muzike su u različitim formama muzike robova. Međutim, istražujući unazad daleke korene bluza, pre nego što se primio na američkom jugu, može se dospeti, u svojevrsnom istraživačkom vremeplovu, i stotinama godina unazad do evropske i afričke strane Atlantika.
Ova ruralna muzika je opisivala patnje, stradanja i nade tokom 300 godišnjeg ropstva. Bluz, ipak, prevazilazi okvire muzičkog stila, on govori o istini, tradiciji i predstavlja svojevrsni lični izraz izvođača...Bluz je bio prethodnica rokenrola i ostvario je uticaj i na većinu današnjih muzičkih žanrova...

Kao što bi rekao veliki Willie Dixon:

’’Bluz je koren, a sve ostalo su plodovi.’’
(eng. Blues are the root. The rest is the fruit. )


Ali, ipak konačno, da krenemo od početka....

Šta je to bluz?


Bluz kao pojava svakog, pa čak i analitičara hobistu poput mene, ne može ostaviti ravnodušnim. Hm, objasniti nekom šta je to bluz? Da li ga i ja sam shvatam i doživljavam na pravi način? Verovatno ne. Mislim da to i nije dilema. Da li uopšte i postoji pravi način shavatnja bluza? Svakako da doživljaj bluza američkog crnog čoveka početkom prošlog veka i ,na primer, amerikanca ili evropljanina muzičara današnjice ne može biti isti.
Bluz je odavno pevazišao samo muzičku formu, a i pitanje je da li je to ikada samo i bio. On ulazi u srž samog života običnog čoveka i iz njega izvlači esenciju emotivnih doživljaja.
Jedna od značajnih figura bluza, po mnogima i jedan od očeva bluza, W.C. Handy je svojevremeno izjavio kako je mislio da se sve vredno može naći u knjigama. Međutim, kao što je rekao, bluz, ipak, nije potekao iz njih. Bluz su iznedrile patnja i nesreća, odnosno on je začet u srcima koja pate.
Posmatrajući strukovnim očima (prim. autora – psihologa) bluz, u njegovoj ranoj formi, pa čak i kasnije, mogu videti i kao odbrambeni mehanizam tipa sublimacije (u smislu konvertovanja frustracija u društveno poželjne oblike ponašanja).
Drugim rečima, bluz prevailazi uslove nastale kao posledica socijalne nepravde i zanimljivo je da je njegov izraz istovremeno i agnonija života i mogućnost da se ona potpuno prevaziđe čistom duhovnom snagom.
James Baldwin je smatrao da bluz i pored toga što izražava patnju iskustava crnih ljudi on takođe može da nosi i olakšanje, čak i zadovoljstvo i radost i on ga je smatrao značajnim ne samo zbog toga što on govori o posebnom iskustvu jednog načina življenja, već zbog toga što je on imao snagu da to iskustvo artikuliše. Baldwin nije smatrao problematičnom navedenu kontradikciju, jer je njegovo iskustvo crne osobe u SAD-u često sadržalo upravo radost rođenu iz patnje.
Bluz ne predstavlja način bežanja, već otelotvoruje ono što Richard Wright zove energičnim liričnim realizom nabijenog osećajnošću.
Odnosno, kao što kaže Nat D. Williams: ’’U pozadini bluza se, u stvari, nalaze i skrivene radosti. To je razdragani duh koji nastavlja da živi uprkos tugi i umoru koji pevač oseća.’’
Mnogo je rečeno i napisano o bluzu. Mnogo je toga ostalo neizrečeno i neshvatljivo...kako god, bluz je muzika opstanka, ali kvalitetnog opstanka!
Još jednan, meni posebno drag, momenat bluz filozofije je postojanje humora u bluzu...Momenat koji bi se mogao opisati i kao udri brigu na veselje momenat.
Bluz nema ideju da spusti, da podvuče crnilo i bezizlaznost.
Štaviše, bluz pre može da podigne klonuli duh osobe, nego da je spusti u potpunu tugu i depresiju.
Na osnovu svega iznetog može se zaključiti da je bluz muzika preživljavanja. Iako pevač obično peva u prvom licu npr. I woke up this morning ili My baby caught the train and gone, svaki crni slušalac se mogao identifikovati sa stihovima. Empatija koja se javljala među slušaocima predstavljala je unutrašnju snagu crne zajednice i svakog njenog člana posebno. Statistika s prve polovine prošlog veka pokazuje da su slučajevi samoubistava mnogo ređi kod crnih ljudi, pripadnika radničke klase, nego kod bele radničke klase.
Smatram da svako od nas nosi svoj individualni bluz i svako ga pre ili kasnije izrazi, na ovaj ili onaj način.
Uvek će se pojaviti glasovi koji će podržavati ili osporavati ovu tezu.
Ipak, ja sam bluz uveo u svoj život i pustio ga da diše i da se razvija na tlu moje duše..

 


Komentari
remalsg - 23.02.2011. 17:46 h
''Smatram da svako od nas nosi svoj individualni bluz i svako ga pre ili kasnije izrazi, na ovaj ili onaj način. ''.....I Bog stvori Bluz naravno da nosi,zeleli to ili ne,slusali tu muziku ili ne kao sto si rekao,tj napisao bluz je majka muzike,tj muzickih pravaca nastalih u dvadesetom veku..Bluz & Dzez Keva i Cale

gost_marko maniti - 18.06.2012. 15:59 h
Svaka cast prijatelju. Odlican i iskren tekst.
sanjar - 24.06.2012. 02:05 h
Prijatelju.... sve si rekao.... ali jebeno sve...
Ovo je samo za tebe....


BLUES

Osecam se kristalno cisto...
procisceno
prosveceno
Ovo je noc puna zabluda...
Ovo je kristalna noc...

Blues u mojoj glavi
Blues-kristalan i bistar

Noc je pakleno vruca,
lezim bez sna.
Gledam kroz kristalne noci,
gledam kroz kristalno suzne oci...
Mislim da znam
Mislim da mi je jasna pojava...

Blues u mojoj glavi
Blues-kristalan i bistar

Kristali igraju oko mene
Mozak mi je kristalno cist
Mislim o noci....
Mislim o kristalnim,
staklenim krovovima grada...
izvan mojih moci
izvan mojih pogleda....

Blues u mojoj glavi
Blues-kristalan i bistar
Blues

Ime:
Gost_
Komentar:
 :)  :D  :lol:  :(  ;)  :grrr:  :P  :hm:  :o
Prekucaj broj sa slike:

Registracija